Matice

Na območju Slovenije že stoletja gojimo avtohtono pasmo medonosne čebele, to je Apis mellifera carnica, ena najbolj znanih, svetovno priznanih in razširjenih pasem čebel. Pravimo ji kranjska sivka, znana pa je še kot Carniolan Bee, Carnica Biene, Krainer Biene. Zanjo je značilna manjša poraba zimske zaloge hrane in hiter spomladanski razvoj, ki ji omogoča dober izkoristek pomladnega medenja. Ima odlično razvito sposobnost orientacije, s svojim plesom natančneje opiše smer in razdaljo do pašnega vira in s tem veliko hitreje odkrije vir medenja kot druge pasme čebel.

Da bi  zagotovili vrhunski plemenski material za naše matice, najprej na osnovi stalnega spremljanja zgoraj navedenih kriterijev v prvi izbor uvrstimo čebelje družine z najboljšimi ekonomskimi rezultati, nato pa med družinami iz prvega izbora odberemo družine z najboljšimi morfološkimi lastnostmi.

Med slednjimi dajemo poudarek velikosti vzrejene matice, saj je ugotovljeno, da imajo zelo velike matice približno 170 jajčnih cevčic v enem jajčniku in proizvedejo v povprečju okoli 27,6 kg medu, medtem ko proizvedejo majhne matice s približno 109 jajčnimi cevčicami v enem jajčniku v povprečju 19,2 kg medu. Veliko pozornosti namenjamo tudi oblikovanju trotovskih linij.

Naša vzreja gospodarskih matic je pod stalnim nadzorom Kmetijskega inštituta Slovenije, sodelujemo pa tudi z inštituti v Nemčiji in na Češkem. Na maticah redno merimo kubitalni indeks, izvajamo PIN test (test čistilne sposobnosti), in testiranje preko potomcev (progeno testiranje). Odraz kvalitete naših matic so naročila z vseh koncev sveta, predvsem pa iz številnih evropskih držav ter z Bližnjega in Daljnega vzhoda.

Dollarphotoclub_64688329-edited

Pohvalimo se lahko s številnimi priznanji in nagradami, ki nas obvezujejo, da se bomo za kvaliteto naših matic trudili tudi v prihodnje.

Nakup matic poteka preko prednaročil, po dogovoru jih pakiramo v naše ali vaše matičnice, večje količine pošiljamo tudi z letalom. Pri nas lahko naročite tudi čebelje družine na 5 ali 9 satov ali paketne roje.

Za prednaročila kliknite KONTAKT.

V Čebelarstvu Pislak Bali se z vzrejo matic Apis melifera carnica intenzivno ukvarjamo že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja let in se lahko pohvalimo z več kot 450.000 vzrejenimi maticami. Selekcijo izvajamo na 2600 gospodarskih družinah, kar nam omogoča veliko količino prvovrstnega plemenskega materiala.

 

Na podlagi bogatih izkušenj z vzrejo in dobrega poznavanja lastnosti naše čebele smo zasnovali naslednje selekcijske kriterije:

 

– Donos medu
– Manjši rojilni nagon
– Miroljubnost
– Velikost matice
– Čistilna sposobnost
– Živahnost
– Pasemska čistost