Matični mleček

Matični  mleček je najbolj cenjen čebelji proizvod. To je substanca, ki jo izločajo mlade čebele in je namenjena prehrani čebeljega zaroda prve tri dni življenja, čebelja matica pa je celo življenje hranjena izključno z matičnim mlečkom.

V pristni obliki je matični mleček bele do bledo rumene barve, gosto tekoč, značilnega vonja in kiselkastega okusa. Vsebuje kompleksno mešanico sestavin: 10-18 % beljakovin (albumini, globulini, glikoproteini, lipoproteini, aminoksiline), 9-15% sladkorjev (predvsem glukoze in fruktoze), 1,5-7% lipidov, veliko ključnih mineralnih snovi (kalij, natrij, kalcij, magnezij, železo…), vitamine (celotna skupina B vitaminov, vitamini C, H, D, A, K in E). V matičnem mlečku se nahajajo tudi nekateri encimi, nevrotransmitorji (acetilholin in holin), nukleinske kisline in spolni hormoni (estradiol, progesteron, testosteron).

Vsebuje tudi 1,5-2% dragocene 10- hidroksi-2-dekanojske kisline (10 HDA), ki so jo doslej v naravi našli samo v matičnem mlečku, ter 3,10-dihidroksi dekanojsko kislino (3,10-DDA).

Pridelava matičnega mlečka poteka povsem ročno, je zapletena in zamudna. Matični mleček se danes uporablja v različne namene. Tukaj navajamo nekatere izsledke znanstvenih raziskav, v katerih so preizkušali njegovo učinkovitost.

Dokazano je bilo, da deluje protivnetno, antibakterijsko in antivirusno (deluje celo na viruse gripe), povečuje energijo in vzdržljivost ter odpornost na stres in bolezni, ima biostimulativni učinek, pospešuje izmenjavo snovi v organizmu, stimulira parasimpatični center vegetativnega sistema in povečuje izločanje adrenalina, pomaga pri vzdrževanju tonusa kože, rasti las in nohtov, sodeluje pri regeneraciji celic in tkiv, zmanjšuje nivo holesterola, pozitivno deluje na krvožilni sistem, stabilizira krvni pritisk, izboljšuje spomin, spodbuja imunski sistem, regulira prebavo in pospešuje apetit, vzdržuje ravnotežje hormonov v telesu, pri ženskah olajša menstrualne in PMS težave, pomaga pri impotenci, zmanjšuje slabost in utrujenost, ima ugoden učinek na slabokrvnost, mišično distrofijo in Parkinsonovo bolezen.

Veliko raziskav je bilo narejenih na področju delovanja matičnega mlečka na tumorje, ki ga pripisujejo že omenjeni 10-HDA kislini, ter nasičenim dikarboksilnim kislinam. Več o raziskavah lahko najdete v referencah.

DSC_0353o
Weiselzellen_68b
DSC_0055

V Čebelarstvu Pislak Bali vam nudimo:

Presni matični mleček v steklenih kozarčkih po 30g v zaščitni stiroporni embalaži

***

Presni matični mleček v steklenih kozarčkih po 160g v zaščitni stiroporni embalaži

***

Presni matični mleček v steklenih kozarcih po 700g

PRIPOROČAMO

Vsakemu odraslemu:

dvakrat letno (jeseni in spomladi) uživanje čistega matičnega mlečka, in sicer: 30 g na 15 dni, to je 2 g na dan v enem ali dveh

Za študente
2
g na dan v enem ali dveh delih, 45 dni. Po potrebi ponovitev.

Ženske, ki imajo težave z zanositvijo:

160 g matičnega mlečka na mesec, to je 5,5 g na dan v dveh ali treh delih.

Moški za izboljšanje potence:

2 grama na dan v enem ali dveh delih

Odrasle osebe za rehabilitacijo po bolezni, zvišanje odpornosti ter boljše duševno in telesno počutje:

3-5 g na dan v enem ali dveh delih, odvisno od težav.

Za otroke:

(slab apetit, težave s koncentracijo, slabša odpornost) količino prilagodimo glede na starost in težave.

Za bolnike, obolele za rakom ali ob in po zdravljenju raka

Priporočamo 160-200 g  na mesec (odvisno od telesne teže in obsega težav), kar je od 5,5 do 7 g na dan v dveh ali treh delih, po možnosti 1 leto brez prekinitve.

SKUPNA PRAVILA PRI UŽIVANJU MATIČNEGA MLEČKA

Skupna pravila pri uživanju matičnega mlečka:

Matični mleček mora biti v sveži obliki shranjen v hladilniku na temperaturi od 0 do +4oC. Najučinkovitejše je uživanje presnega matičnega mlečka. S plastično ali leseno (ne kovinsko) žličko zajamemo matični mleček ter ga damo pod jezik. Tam se blagodejne snovi najhitreje resorbirajo, s tem pa dosežete največji učinek. Če uživate matični mleček v mešanicah in jih pogoltnete (pomeni, da gre mleček v želodec), je učinek manjši.

En gram matičnega mlečka ima prostornino enega koruznega zrna.

ZANIMIVOSTI

Za 1 kg matičnega mlečka moramo izprazniti vsaj 2000 matičnikov, za to delo potrebuje človek okoli 60 delovnih ur.

Čebelja ličinka, hranjena z medičino in cvetnim prahom, se razvije v čebelo delavko, ki je neplodna in živi nekaj tednov, enaka ličinka, hranjena izključno z matičnim mlečkom, pa se razvije v čebeljo matico, ki na dan izleže preko 2.000 jajčec in živi nekaj let.