Šifra: 0402 Kategorija: Oznaka:

GOZDNI MED 450g

7,00 

Razlikujemo sortne gozdne medove, v katerih glede izvora prevladuje določena vrsta iglavca, po katerem tak med tudi imenujemo smrekov ali hojev med, ter mešani gozdni med, ki je mešanica medene rose ali mane iglavcev in listavcev ter medičine cvetov hribovitega sveta.

Gozdni medovi so svetlo do temno rjave barve, gostejši ter močnejše arome od cvetličnega medu.

Vsebujejo mnogo rudninskih snovi, zato se priporočajo za zdravljenje slabokrvnosti. Uživanje mešanice svežih sadnih sokov in gozdnega medu se posebej priporoča slabokrvnim nosečnicam, doječim materam, pri vnetju žrela ter vsem, katerih organizem je izčrpan zaradi napornega dela ali bolezni. Smrekov in hojev med se priporočata tudi pri težavah z dihali.

Med je dragocena hrana rastlinskega izvora, ki jo čebele pripravljajo z nabiranjem nektarja ali medičine in medene rose ali mane na rastlinah, temu dodajo izločke lastnih žlez, vse skupaj zgostijo in shranijo v pokritih celicah satovja.

Vsebuje približno 40 % sadnega sladkorja (fruktoze), 34 % grozdnega sladkorja (glukoze), 1-4 % trsnega sladkorja, 17,7 % vode in 5,3 % drugih snovi, kot so vitamini (posebej vitamin C), dušikove spojine, minerali, atraktanti …, ki dajejo različnim vrstam cvetličnih in gozdnih medov specifične lastnosti.

Med je hrana in zdravilo, uporablja se brez kulinarične priprave, je izrednega okusa, ki je všeč skoraj vsakomur. Uživamo ga samostojno ali pa v kombinaciji z različnimi živili v obliki napitka ali namaza.

Odlikuje se tudi kot dodatek pri peki peciva.

Priporočamo nakup kakovostnega medu, ki izvira iz okolja, v katerem bivate. Domači slovenski med je najbolje nabaviti neposredno pri čebelarju. Zaradi raznolikosti pokrajine je Slovenija prava zakladnica različnih vrst medu, med njimi so najbolj poznani cvetlični, kostanjev, akacijev, gozdni, smrekov in hojev.
V Čebelarstvu Pislak Bali vam nudimo:

steklene kozarce po 120 g, 250 g, 450g in 900g

20 g porcijsko pakiranje cvetličnega medu

veleprodajna pakiranja po dogovoru s kupcem

Zanimivosti:

Čebele morajo za 1 kg medu obiskati do 2 milijona cvetov.

Vsak naravni med se po določenem času shranjevanja strdi, to je pojav, ki mu rečemo kristalizacija medu in je za nekatere sorte medu znak kakovosti. Na ta način se med na naraven način konzervira za daljše obdobje, iz tega pojava pa izvira tudi staro slovensko ime za med, to je strd.

Dodatne informacije

Teža 450 g