Matični mleček je najbolj cenjen čebelji proizvod. To je substanca, ki jo izločajo mlade čebele in je namenjena prehrani čebeljega zaroda prve tri dni življenja, čebelja matica pa je celo življenje hranjena izključno z matičnim mlečkom.
V pristni obliki je matični mleček bele do bledo rumene barve, gosto tekoč, značilnega vonja in kiselkastega okusa. Vsebuje kompleksno mešanico sestavin: 10-18 % beljakovin (albumini, globulini, glikoproteini, lipoproteini, aminoksiline), 9-15% sladkorjev (predvsem glukoze in fruktoze), 1,5-7% lipidov, veliko ključnih mineralnih snovi (kalij, natrij, kalcij, magnezij, železo…), vitamine (celotna skupina B vitaminov, vitamini C, H, D, A, K in E). V matičnem mlečku se nahajajo tudi nekateri encimi, nevrotransmitorji (acetilholin in holin), nukleinske kisline in spolni hormoni (estradiol, progesteron, testosteron).
Vsebuje tudi 1,5-2% dragocene 10- hidroksi-2-dekanojske kisline (10 HDA), ki so jo doslej v naravi našli samo v matičnem mlečku, ter 3,10-dihidroksi dekanojsko kislino (3,10-DDA).
OPOMBA: V poletnih mesecih, ko temperature narastejo, odsvetujemo pošiljanje matičnega mlečka po pošti.