Loading...

VOŠČENA SVEČA PALČEK cca 65g

3,00 

V Čebelarstvu Pislak Bali vam nudimo:

Voščene sveče in okraske
Voščene odlitke v obliki kocke po 400g
Voščene kolače po 25 kg
Satnice za čebelarje
Satnice za izdelavo sveč

Šifra: 3112 Kategorija: Oznaka:

Opis

Na trebušni strani telesa čebele se nahajajo voskovne žleze, katerih izvodila izločajo vosek, ki se strdi v voščene ploščice, težke 0,18 – 0,25 mg. Vosek je svetlo rumene do rumeno-rjave barve, kar je odvisno od količine barvnih snovi iz cvetja. Ima prijeten vonj, ki spominja na med. V vodi je netopen, v alkoholu se topi del njegovih spojin, dobro se topi v organskih topilih.

Sestava čebeljega voska ni povsem raziskana. Do sedaj je poznanih okoli 290 različnih sestavin. Vsebuje estre nasičenih maščobnih kislin, proste maščobne kisline, alifatske ogljikovodike, kar 4000 ie vitamina A na 100g in številne druge sestavine. Čebelji vosek ima visoko stopnjo električne upornosti in izolacijske lastnosti.

Pomembno vlogo ima v kozmetiki in farmaciji, saj je sestavni del številnih mazil, krem za kožo in losjonov.Žvečenje voska z medom, na primer pokrovčkov satja ali medu v satju, priporočamo tudi kot sre dstvo za čiščenje žrela, pri vnetju čelnih sinusov, pri astmi in senenem nahodu. Pri peki peciva se uporablja za mazanje pekačev. Za človeško telo je neprebavljiv in se v celoti izloči.

Vosek se uporablja za izdelavo okraskov in voščenih sveč, ki s svojo prijetno naravno svetlobo, vonjem in dolgim časom gorenja nimajo enakovrednega nadomestka.

Dodatne informacije

Teža 65 g
Go to Top