Kategorija:

HOJEV MED 450g

9,20 

Hojev med je med gozdnimi medovi najbolj cenjen. Hoja medi redko, v povprečju vsako peto do šesto leto, zato je njen med še posebej dragocen. Je temne barve, z nekoliko zelenkastim odsevom, in ponavadi moten. Okus je zelo značilen. Priporočljiv je pri slabokrvosti in težavah z dihali.

Med je dragocena hrana rastlinskega izvora, ki jo čebele pripravljajo z nabiranjem nektarja ali medičine in medene rose ali mane na rastlinah, temu dodajo izločke lastnih žlez, vse skupaj zgostijo in shranijo v pokritih celicah satovja.

Vsebuje približno 40 % sadnega sladkorja (fruktoze), 34 % grozdnega sladkorja (glukoze), 1-4 % trsnega sladkorja, 17,7 % vode in 5,3 % drugih snovi, kot so vitamini (posebej vitamin C), dušikove spojine, minerali, atraktanti …, ki dajejo različnim vrstam cvetličnih in gozdnih medov specifične lastnosti.

Med je hrana in zdravilo, uporablja se brez kulinarične priprave, je izrednega okusa, ki je všeč skoraj vsakomur. Uživamo ga samostojno ali pa v kombinaciji z različnimi živili v obliki napitka ali namaza.

Odlikuje se tudi kot dodatek pri peki peciva.

Priporočamo nakup kakovostnega medu, ki izvira iz okolja, v katerem bivate. Domači slovenski med je najbolje nabaviti neposredno pri čebelarju. Zaradi raznolikosti pokrajine je Slovenija prava zakladnica različnih vrst medu, med njimi so najbolj poznani cvetlični, kostanjev, akacijev, gozdni, smrekov in hojev.

Čebele morajo za 1 kg medu obiskati do 2 milijona cvetov.

Vsak naravni med se po določenem času shranjevanja strdi, to je pojav, ki mu rečemo kristalizacija medu in je za nekatere sorte medu znak kakovosti. Na ta način se med na naraven način konzervira za daljše obdobje, iz tega pojava pa izvira tudi staro slovensko ime za med, to je strd.