MED

Med je dragocena hrana rastlinskega izvora, ki jo čebele pripravljajo z nabiranjem nektarja ali medičine in medene rose ali mane na rastlinah, temu dodajo izločke lastnih žlez, vse skupaj zgostijo in shranijo v pokritih celicah satovja.

Vsebuje približno 40 % sadnega sladkorja (fruktoze), 34 % grozdnega sladkorja (glukoze), 1-4 % trsnega sladkorja, 17,7 % vode in 5,3 % drugih snovi, kot so vitamini (posebej vitamin C), dušikove spojine, minerali, atraktanti …, ki dajejo različnim vrstam cvetličnih in gozdnih medov specifične lastnosti.

Med je hrana in zdravilo, uporablja se brez kulinarične priprave, je izrednega okusa, ki je všeč skoraj vsakomur. Uživamo ga samostojno ali pa v kombinaciji z različnimi živili v obliki napitka ali namaza.

Odlikuje se tudi kot dodatek pri peki peciva.

Priporočamo nakup kakovostnega medu, ki izvira iz okolja, v katerem bivate. Domači slovenski med je najbolje nabaviti neposredno pri čebelarju. Zaradi raznolikosti pokrajine je Slovenija prava zakladnica različnih vrst medu, med njimi so najbolj poznani cvetlični, kostanjev, akacijev, gozdni, smrekov in hojev.

V Čebelarstvu Pislak Bali vam nudimo:

  • steklene kozarce po 120 g, 250 g, 450g in 900g

  • 20 g porcijsko pakiranje cvetličnega medu

  • veleprodajna pakiranja po dogovoru s kupcem

Zanimivosti:

  • Čebele morajo za 1 kg medu obiskati do 2 milijona cvetov.

  • Vsak naravni med se po določenem času shranjevanja strdi, to je pojav, ki mu rečemo kristalizacija medu in je za nekatere sorte medu znak kakovosti. Na ta način se med na naraven način konzervira za daljše obdobje, iz tega pojava pa izvira tudi staro slovensko ime za med, to je strd.

CVETLIČNI MED

Travniški oziroma cvetlični med pridelajo čebele iz nektarja ali medičine različnega travniškega cvetja ali sadnega drevja, kot so češnje, hruške, slive, jablane … Za slovenski cvetlični med je značilno, da ga čebele nabirajo na različnih cvetovih, tako da se njegova sestava razlikuje, kar vpliva na okus in barvo medu.

Cvetlični med uvrščamo med lažje prebavljive medove blagega okusa, primerne tudi za dojenčke, otroke in starejše. Posebej se priporoča uživanje tega medu srčnim bolnikom in bolnikom z nizkim krvnim tlakom.

Cvetlični med je vsestransko uporaben, predvsem kot namaz na kruhu ter pri pripravi peciva, lahkih mesnih jedi, solat in raznih napitkov.

GOZDNI MED

Razlikujemo sortne gozdne medove, v katerih glede izvora prevladuje določena vrsta iglavca, po katerem tak med tudi imenujemo smrekov ali hojev med, ter mešani gozdni med, ki je mešanica medene rose ali mane iglavcev in listavcev ter medičine cvetov hribovitega sveta.

Gozdni medovi so svetlo do temno rjave barve, gostejši ter močnejše arome od cvetličnega medu.

Vsebujejo mnogo rudninskih snovi, zato se priporočajo za zdravljenje slabokrvnosti. Uživanje mešanice svežih sadnih sokov in gozdnega medu se posebej priporoča slabokrvnim nosečnicam, doječim materam, pri vnetju žrela ter vsem, katerih organizem je izčrpan zaradi napornega dela ali bolezni. Smrekov in hojev med se priporočata tudi pri težavah z dihali.

KOSTANJEV MED

Kostanjev med pridelajo čebele z nabiranjem cvetnega prahu in medičine na drevesu pravega kostanja. Prepoznamo ga po rdečkasto rjavi barvi in nekoliko grenkem okusu, ki je posledica vsebnosti velike količine kostanjevega cvetnega prahu, kar mu daje posebno prehransko vrednost.

Kostanjev med je vir izredno redkih snovi, ki jih organizem sodobnega človeka nujno potrebuje. Med vsemi vrstami medov vsebuje največ vodikovega peroksida, zato deluje izjemno baktericidno in je najbogatejši s cvetnim prahom, ki blagodejno deluje na starostno oslabelost, različna živčna obolenja, anemije, hipertonijo ter krepi prebavila in jetra.

Zaradi svoje značilne arome je nepogrešljiv pri peki peciva.

HOJEV MED

Hojev med je med gozdnimi medovi najbolj cenjen. Hoja medi redko, v povprečju vsako peto do šesto leto, zato je njen med še posebej dragocen. Je temne barve, z nekoliko zelenkastim odsevom, in ponavadi moten. Okus je zelo značilen. Priporočljiv je pri slabokrvosti in težavah z dihali.

LIPOV MED

Lipov med je lahko proizveden iz nektarja in mane. Ponavadi je svetlo rumene barve, z značilnim vonjem in okusom, ki spominja na lipovo cvetje s pridihom mentola. Pomaga pri sproščanju, čiščenju jeter in uravnavanju krvnega pritiska.

Priporočamo napitek iz limone in lipovega medu, pozimi proti prehladu, poleti pa za hitro rehidracijo.

AKACIJEV MED

Akacijev med izvira iz medičine akacijevega drevesa. Je zelo tekoč, blagega okusa in nežno rumene barve. Vsebuje veliko sadnega sladkorja in je odlično sladilo za čaj, kavo, kosmiče, solate ter vse vrste pijač.

Akacijev med deluje pomirjevalno, blagodejno vpliva na srčno mišico in ves prebavni trakt.

AJDOV MED

Ajdov med je iz medičine, ki so jo čebele nabrale na cvetovih ajde. Je temne barve ter posebnega okusa, ki je v primerjavi z drugimi vrstami medu manj sladek. Ponavadi ima izrazit vonj, ki ni všeč vsem. Vsebuje veliko mineralov, vitaminov in antioksidantov. Ajdov med pomaga pri slabokrvnosti,  izboljšuje odpornost in splošno počutje.

PORCIJSKO PAKIRANJE 20 G MEDU

V lepo oblikovani posodici iz polistirenske embalaže je 20 g (postrežni standard) cvetličnega medu odlične kvalitete in slovenskega izvora, ki je še posebno primeren za hotele, restavracije, šole, bolnišnice…