MATIČNI MLEČEK
V pristni obliki je matični mleček bele do bledo rumene barve, gosto tekoč, značilnega vonja in kiselkastega okusa. Vsebuje kompleksno mešanico sestavin: 10-18 % beljakovin (albumini, globulini, glikoproteini, lipoproteini, aminoksiline), 9-15% sladkorjev (predvsem glukoze in fruktoze), 1,5-7% lipidov, veliko ključnih mineralnih snovi (kalij, natrij, kalcij, magnezij, železo…), vitamine (celotna skupina B vitaminov, vitamini C, H, D, A, K in E). V matičnem mlečku se nahajajo tudi nekateri encimi, nevrotransmitorji (acetilholin in holin), nukleinske kisline in spolni hormoni (estradiol, progesteron, testosteron).
Vsebuje tudi 1,5-2% dragocene 10- hidroksi-2-dekanojske kisline (10 HDA), ki so jo doslej v naravi našli samo v matičnem mlečku, ter 3,10-dihidroksi dekanojsko kislino (3,10-DDA).
Pridelava matičnega mlečka poteka povsem ročno, je zapletena in zamudna. Matični mleček se danes uporablja v različne namene. Tukaj navajamo nekatere izsledke znanstvenih raziskav, v katerih so preizkušali njegovo učinkovitost
Veliko raziskav je bilo narejenih na področju delovanja matičnega mlečka na tumorje, ki ga pripisujejo že omenjeni 10-HDA kislini, ter nasičenim dikarboksilnim kislinam. Več o raziskavah lahko najdete v referencah.
PRIPOROČAMO
Vsakemu odraslemu:
dvakrat letno (jeseni in spomladi) uživanje čistega matičnega mlečka, in sicer: 30 g na 15 dni, to je 2 g na dan v enem ali dveh
Za študente
2 g na dan v enem ali dveh delih, 45 dni. Po potrebi ponovitev.
Ženske, ki imajo težave z zanositvijo:
160 g matičnega mlečka na mesec, to je 5,5 g na dan v dveh ali treh delih.
Moški za izboljšanje potence:
2 grama na dan v enem ali dveh delih
Odrasle osebe za rehabilitacijo po bolezni, zvišanje odpornosti ter boljše duševno in telesno počutje:
3-5 g na dan v enem ali dveh delih, odvisno od težav.
Za otroke:
(slab apetit, težave s koncentracijo, slabša odpornost) količino prilagodimo glede na starost in težave.
Za bolnike, obolele za rakom ali ob in po zdravljenju raka
Priporočamo 160-200 g na mesec (odvisno od telesne teže in obsega težav), kar je od 5,5 do 7 g na dan v dveh ali treh delih, po možnosti 1 leto brez prekinitve.
dvakrat letno (jeseni in spomladi) uživanje čistega matičnega mlečka, in sicer: 30 g na 15 dni, to je 2 g na dan v enem ali dveh
SKUPNA PRAVILA PRI UŽIVANJU MATIČNEGA MLEČKA
Skupna pravila pri uživanju matičnega mlečka:
Matični mleček mora biti v sveži obliki shranjen v hladilniku na temperaturi od 0 do +4oC. Najučinkovitejše je uživanje presnega matičnega mlečka. S plastično ali leseno (ne kovinsko) žličko zajamemo matični mleček ter ga damo pod jezik. Tam se blagodejne snovi najhitreje resorbirajo, s tem pa dosežete največji učinek. Če uživate matični mleček v mešanicah in jih pogoltnete (pomeni, da gre mleček v želodec), je učinek manjši.
En gram matičnega mlečka ima prostornino enega koruznega zrna.
ZANIMIVOSTI
Za 1 kg matičnega mlečka moramo izprazniti vsaj 2000 matičnikov, za to delo potrebuje človek okoli 60 delovnih ur.
Čebelja ličinka, hranjena z medičino in cvetnim prahom, se razvije v čebelo delavko, ki je neplodna in živi nekaj tednov, enaka ličinka, hranjena izključno z matičnim mlečkom, pa se razvije v čebeljo matico, ki na dan izleže preko 2.000 jajčec in živi nekaj let.
REFERENCE
- Gene Bruno: Bee Pollen, Propolis & Royal Jelly
- Nada Oršolić: Zdravlje iz košnice
- Skupina avtorjev: Studies on the in vitro Antitumor Activity of Fatty Acids
- Jack Challem: Medical Journals Document Value of Bee Propolis, Honey and Royal Jelly
- Townsend, Morgan & Hazlett: Activity of 10- Hydroxydecenoic Acid from Royal Jelly against Experimental Leukaemia and Ascitic Tumours
- Skupina avtorjev: Cvetni prah
- Skupina avtorjev: Od čebele do medu
- Peter Kapš: Med in zdravje
V Čebelarstvu Pislak Bali vam nudimo:
KONTAKTIRAJTE NAS
Za več informacij nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja.
© 2024 Čebelarstvo Pislak Bali, Adela Pislak Bali s.p.