Loading...

MATIČNI MLEČEK 30g

35,00 

Matični mleček je najbolj cenjen čebelji proizvod. To je substanca, ki jo izločajo mlade čebele in je namenjena prehrani čebeljega zaroda prve tri dni življenja, čebelja matica pa je celo življenje hranjena izključno z matičnim mlečkom.

V pristni obliki je matični mleček bele do bledo rumene barve, gosto tekoč, značilnega vonja in kiselkastega okusa. Vsebuje kompleksno mešanico sestavin: 10-18 % beljakovin (albumini, globulini, glikoproteini, lipoproteini, aminoksiline), 9-15% sladkorjev (predvsem glukoze in fruktoze), 1,5-7% lipidov, veliko ključnih mineralnih snovi (kalij, natrij, kalcij, magnezij, železo…), vitamine (celotna skupina B vitaminov, vitamini C, H, D, A, K in E). V matičnem mlečku se nahajajo tudi nekateri encimi, nevrotransmitorji (acetilholin in holin), nukleinske kisline in spolni hormoni (estradiol, progesteron, testosteron).

Vsebuje tudi 1,5-2% dragocene 10- hidroksi-2-dekanojske kisline (10 HDA), ki so jo doslej v naravi našli samo v matičnem mlečku, ter 3,10-dihidroksi dekanojsko kislino (3,10-DDA).

OPOMBA: V poletnih mesecih, ko temperature narastejo, odsvetujemo pošiljanje matičnega mlečka po pošti.

Šifra: 2001 Kategorija: Oznaka:

Opis

Pridelava matičnega mlečka poteka povsem ročno, je zapletena in zamudna. Matični mleček se danes uporablja v različne namene. Tukaj navajamo nekatere izsledke znanstvenih raziskav, v katerih so preizkušali njegovo učinkovitost

Dokazano je bilo, da deluje protivnetno, antibakterijsko in antivirusno (deluje celo na viruse gripe), povečuje energijo in vzdržljivost ter odpornost na stres in bolezni, ima biostimulativni učinek, pospešuje izmenjavo snovi v organizmu, stimulira parasimpatični center vegetativnega sistema in povečuje izločanje adrenalina, pomaga pri vzdrževanju tonusa kože, rasti las in nohtov, sodeluje pri regeneraciji celic in tkiv, zmanjšuje nivo holesterola, pozitivno deluje na krvožilni sistem, stabilizira krvni pritisk, izboljšuje spomin, spodbuja imunski sistem, regulira prebavo in pospešuje apetit, vzdržuje ravnotežje hormonov v telesu, pri ženskah olajša menstrualne in PMS težave, pomaga pri impotenci, zmanjšuje slabost in utrujenost, ima ugoden učinek na slabokrvnost, mišično distrofijo in Parkinsonovo bolezen.

Veliko raziskav je bilo narejenih na področju delovanja matičnega mlečka na tumorje, ki ga pripisujejo že omenjeni 10-HDA kislini, ter nasičenim dikarboksilnim kislinam. Več o raziskavah lahko najdete v referencah.

Dodatne informacije

Teža 30 g
Go to Top