Šifra: 2101 Kategorija: Oznaka:

OSMUKANI CVETNI PRAH 100g

5,00 

100g cvetnega prahu v steklenem kozarčku.
Cvetni prah ali pelod nabirajo čebele na cvetovih rastlin, v panju pa mu dodajo nekaj medu in encimov ter ga shranijo v celicah satovja. Kadar ga poberemo iz satovja, je to cvetni prah ‘izkopanec’, za razliko od ‘osmukanca’, ki ga pridobivamo s smukanjem kepic nabranega cvetnega prahu s čebele ob vhodu v panj.

Kepica cvetnega prahu je sestavljena iz več tisoč pelodnih zrnc, barva pa je odvisna od vrste rastlin, s katerih izvira. V prehrani človeka predstavlja neizmerno bogat vir beljakovin, vitaminov in rudninskih snovi. Vsebuje okrog 27 % beljakovin, okrog 30 % ogljikovih hidratov, okrog 5 % maščob in do 7 % rudninskih snovi. Poleg naštetega so v pelodu še barvila, vitamini, aromatične snovi, snovi z antibiotičnim delovanjem in druge sestavine.

Cvetni prah je vir esencialnih aminokislin, kot so linolna, linoleinska, arahidonska, ki so človeku nujno potrebne, vendar jih človeški organizem ne more sam sintetizirati in jih je potrebno zaužiti s prehrano. Od vitaminov vsebuje vitamine B-kompleksa, provitamin A ter vitamine C, D in K. Cvetni prah zelo priporočamo rekonvalescentom in starejšim ljudem za boljše počutje ter vegetarijancem kot pomemben izvor aminokislin.

Po naročilu je na voljo tudi izkopani cvetni prah. Prosim pošljite poizvedovanje na info@cebelarstvo-pislak.si

CVETNI PRAH IMA ŠTEVILNE ZDRAVILNE UČINKE:
Deluje proti prebavnim motnjam, uravnava delovanje črevesja, spodbuja nastajanje belih in rdečih krvničk ter hemoglobina, krepi imunski sistem, deluje antioksidativno, nevtralizira proste radikale in tako preprečuje bolezni srca, nastanek raka in upočasnjuje staranje, spodbuja delovanje možganov, spodbuja in boljša razpoloženje, krepi vid, pomaga pri premagovanju stresa in pri virusnih obolenjih, preprečuje bolezni prostate, lajša težave hipertrofije in blaži vnetja, krepi funkcijo jeter…

Uživamo ga samega ali z jogurtom, sadnimi sokovi, mlekom, medenimi napitki, mlačnimi ali hladnimi čaji. Preventivno ga jemljemo po tri mesece v letu, najbolje trikrat dnevno pred jedjo. Priporočamo jemanje v začetku jeseni in ob koncu zime.

Osušeni cvetni prah, ki ima od 5 do 8 % vlage, hranimo v nepropustni embalaži v hladilniku ali v hladnem in temnem prostoru. Za daljše obdobje ga je najbolje shraniti v zamrzovalniku, lahko pa ga tudi zalijemo z medom.

Dodatne informacije

Teža 100 g